MH-luonnekuvaus Lapualla 2.9.2023

21.10.2023

Olen käynyt Ilmarin kanssa luonnetestissä syksyllä 2020 ja tuolloin jo päätin, että MH-luonnekuvauksen haluan myös Immun kanssa käydä. Ilmarin isä, Sakuhan, todella nuorena kookipoikana oli kasvattimamman ja heidän tiimin matkassa MH-kuvauksessa, mutta se päättyi Sakun osalta keskeytykseen. Syynä oli se, kun itse en päässyt paikalle Sakulle ohjaajaksi kiitos töiden. Joten Sakun remmin päässä ei ollut sille tuttu ihminen ja yllätys-osio kera haalareiden oli liikaa Sakulle. Ohjaaja ei halunnut paineistaa enempää hänelle silleen tuntematonta koiraa ja teki viisaan ratkaisun keskeyttää. Harmittaa kun ei ole saanut aikaiseksi uusittua kuvausta Sakun kanssa ja niin se on sitten vaan jäänyt. Nytkin mietin pitkään, että otanko Sakunkin matkaan Lapualle, mutta päädyin sitten kuitenkin siihen, että antaa setämiehen olla setämiehenä eli nauttia elosta kera rapsutusten.

Ilmari odottelee omaa vuoroansa
Ilmari odottelee omaa vuoroansa

Koirakkoja oli tuona lauantai-päivänä yhdeksän ja Ilmari oli päivän kahdeksas suorittaja sekä samalla testin ainoa welsh corgi. Tuomarina kokeessa olivat Arja Jauhiainen sekä Anne Kuivinen. Itse kuvaus koostuu kymmenestä eri osiosta, joissa kuvataan koiran 31 eri käyttäytymisreaktiota, kuten leikkisyys, pelko ja saalistusvietti. Näitä reaktioita tarkastelee siis kaksi kuvaajaa (tuomaria) kuvauksen aikana. MH-luonnekuvauksesta saat kirjallisen sekä suullisen palautteen kuvauksen jälkeen koirasi tekemisestä radalla. Tästä ei kuitenkaan tule samanlaista piste-tulosta kuin luonnetestistä, vain joko suoritettu tai keskeytetty joko ohjaajan tai kuvaajan toimesta. Toki jokaisesta osiosta tulee oma "arvosana" asteikolla 1-5. Kaikki nämä on nähtävillä koiranetistä.

Ilmarin tulokset
Ilmarin tulokset

Meillä kuvaus meni omasta mielestä hyvin ja kyllä annetusta suullisesta palautteesta omansa tunnisti hyvin. Onnellinen olen, että nyt laukaukset eivät jätkää hätkäyttäneet. Luonnetestissä testi jäi lopussa vähän Ilmarilla päälle ja tästä syystä laukaukset ei ollut Immun juttu, lopputuloksena oli siis laukauskokematon. Nyt kun Ilmarilla oli enemmän ikää sekä kokemusta, eikä selkeästikkään kuvaus jäänyt painamaan kookipojan harteita, niin laukauksetkin olivat kuin ilmaa. Hyvä, että herra edes huomasi niitä. Tärkeintä oli kuitenkin se, että Ilmari oli reipas läpi koko kuvauksen ja todella aktiivinen. Jos Ilmarilta kysytään niin hänelle koko kuvaus oli vain leikkiä ja parasta oli vieheen perässä pinkominen sekä patukalla leikkiminen. Ja näinhän se pitää ollakin, ei se koiralle saa olla suorittamista on kyseessä mikä tahansa tekeminen koiran kanssa.

Minulta siis suuri suositus MH-luonnekuvaukselle ja käy ihmeessä koirasi kanssa sellaisessa, jos se on mahdollista. Ilmari veti sen hyvällä sykkeellä ja ukkelin tekeminen teki vaikutuksen yleisöön sekä tuomareihin. Taisi tappijalka yllättää bokseriporukan täysin. Toisen tuomarin terveiset ennen meidän kotialähtö lämmittää edelleen mieltä. Tuomarilta kun tuli iso peukku ja toteamus, että jatka Ilmari samaan malliin.